Jongeren stappen steeds minder vaak in het huwelijksbootje. Zij geven de voorkeur aan het geregistreerd partnerschap of ongehuwd samenwonen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. De 30-jarige Eline trekt zich niets aan van deze trend en trouwde op haar 29e met haar Mark. En niet omdat het moest. „Wij wilden aan de hele wereld laten zien hoeveel we van elkaar houden.”
Daarmee wijkt het jonge Houtense echtpaar af van de landelijke cijfers. Sloten in 1997 nog 83 op de duizend niet-gehuwde 25- tot 30-jarige vrouwen een huwelijk, in 2017 waren dat er nog maar 37. Bij 30- tot 35-jarige vrouwen nam dat aandeel af van 74 naar 43 op de duizend. Ook bij de mannen was de daling in deze leeftijdsgroepen het grootst.
Eline en Mark trouwden vorig jaar mei. Zij was 29 en hij 30 jaar oud. „We wilden heel graag vieren hoeveel we van elkaar houden en dat heel graag aan de hele wereld laten zien”, verklaart Eline, die nog moet lachen als ze eraan terugdenkt. „Het is echt uit pure liefde. We houden zoveel van elkaar, dat ik ook zijn naam heb aangenomen.”
’Nu pas?’
Enigszins verbaasd luistert Eline naar de nieuwe cijfers. Ze was twee jaar verloofd en bezocht zodoende meerdere trouwbeurzen. Daar zag ze het er steeds drukker worden. „Ik hoorde ook dat het huwelijk weer helemaal terug was.” In haar omgeving is het overigens ’fiftyfifty’ als het aankomt op jong trouwen. Raar werd er niet opgekeken van hun voorgenomen huwelijk. Integendeel. „Mensen zeiden: gaan jullie nu pas trouwen?”
Er wordt over het algemeen minder getrouwd. Viel het jawoord twintig jaar geleden nog zo’n 85.000 keer, de laatste jaren kelderde het aantal huwelijksvoltrekkingen en blijft het cijfer hangen rond de 65.000.
Vooral onder twintigers en dertigers is trouwen dus minder populair. Zij kiezen vaker voor het partnerschap of ongehuwd samenwonen. In 2017 sloten bijna 18.000 paren een geregistreerd partnerschap, ruim tweeduizend meer dan in 2016 en elfduizend meer dan in 2007.
’Juist meer!’
Fatima el Khadiri is zo’n jaar of vijf trouwambtenaar in Utrecht. Zij herkent zich niet in de cijfers van het CBS. „Het valt mij op dat er steeds méér jongeren trouwen. Ook zie ik veel mensen voor de tweede keer trouwen. Dat ervaren ook andere trouwambtenaren in het land. In Utrecht is het echt volle bak.”
Haar mooiste ervaring was een verrassingshuwelijk. Een man nodigde vrienden en familie uit om zijn veertigste verjaardag te vieren. „Hij vroeg na de borrel de attentie van de gasten. En hij vroeg haar op dat moment ten huwelijk. Alle vriendinnen begonnen te huilen van blijdschap over het aanzoek. Niemand zag aankomen dat het huwelijk vervolgens direct zou plaatsvinden. Het was fantastisch om te doen.”
„Ik kom op de mooiste kastelen en in de mooiste tuinen. De Domtoren is favoriet en ik heb zelfs op de middenstip van Stadion Galgenwaard mensen getrouwd en via skype gezwaaid naar alle landen van de wereld. Maar als je mij vraagt wat het allerleukste is, geef me dan maar tien verrassingshuwelijken. Die zijn zó leuk. Maar alle andere huwelijke doe ik met evenveel plezier, hoor!”
Wie niet wil gokken of de gemeente wel een leuke trouwambtenaar als Fatima naar de ’mooiste dag van je leven’ stuurt, kan een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS) in de hand nemen. Dat kan een vriend zijn die voor één dag wordt aangesteld of een BN’er.
Persoonlijker
Zo is in de gemeente Zaanstad zanger Xander de Buisonjé of acteur Dirk Zeelenberg te boeken als trouwambtenaar. Monique Tent (52) uit Alphen aan den Rijn is BABS. Nadat ze in 2015 ernstig ziek was geworden en daarvan wonderwel herstelde, besloot ze haar leven om te gooien en ’iets met de liefde’ te gaan doen. „Wat is er nou mooier dan mensen in de echt te verbinden?”, vraagt de opgewekte Tent zich af.
Volgens haar nemen steeds meer aanstaande echtparen een zelfstandig ambtenaar in de hand. „Een trouwambtenaar leer je kort van tevoren kennen en vaak zie je elkaar maar één keer voor het huwelijk. Een BABS is toch persoonlijker. Ik doe niks af aan de kwaliteit, maar wil je het net even anders, dan kom je al snel in de sfeer van de zelfstandig trouwambtenaar.”
Ook het hernieuwen van de geloften wordt steeds populairder. „Toevallig heb ik op pinksterdag een echtpaar dat ’opnieuw trouwt’. Dat doen ze heel intiem en ze willen het een officieel tintje geven door mij erbij te laten zijn. Na mijn ziek zijn hebben Björn en ik ook onze geloften hernieuwd. Mooier kan niet, toch?”
Bron: Telegraaf 2 mei 2018